čt28032024

úterý, 10 duben 2018 00:00

Spotřebič není rychloobrátkové zboží!

„Kazítka“ se stala velkým tématem trhu s elektronickými spotřebiči. Existují, nebo ne? Ačkoliv většina českých zákazníků očekává, že jim zakoupené malé domácí spotřebiče vydrží až 9 let, z loňského průzkumu vyplývá, že jim reálně slouží sotva poloviční dobu.

Se vstřícným přístupem ke svým zákazníkům přišla francouzská rodinná firma Groupe SEB, která je na českém trhu známá díky značkám Tefal, Rowenta či Krups, a která na půdě Velvyslanectví Francie během expertního kulatého stolu představila svůj projekt Opravitelný výrobek po dobu 10 let. Tento závazek platí pro celých 95 % produkce společnosti.

Kulatého stolu se zúčastnili zástupci Ministerstva životního prostředí, Evropské komise v ČR, Informační kanceláře OSN v ČR, společnosti Groupe SEB a projektu Opravárna.cz. Celou diskuzi řídila Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky. Experti se shodli na nutnosti změny chování spotřebitele, které dokáže ovlivnit pouze dobrá edukace a medializace daného tématu. Lidé by měli mít možnost posoudit díky dostupným informacím, zda si kupují produkt, který je vyroben s důrazem na dlouhou životnost, jako je tomu u francouzské rodinné firmy Groupe SEB.

Jejich program slibující desetiletou opravitelnost výrobků předznamenal legislativní snahy o omezení množství elektroodpadu a tím i jeho negativního dopadu na životní prostředí v rámci celé Evropy. „S naší iniciativou jsme začali v roce 2008 a to prvním nezbytným krokem – redesignem našich výrobků tak, aby byly jednoduše a levně opravitelné. Od tohoto okamžiku jsou takto navrhovány a vyráběny všechny naše produkty,“ uvedl iniciátor projektu Alain Pautrot ze společnosti Groupe SEB.

Očekávání zákazníků významně převyšují skutečnou životnost výrobků

Podle průzkumu agentury ppm factum z roku 2017 Češi očekávají i pozáruční servis malých domácích spotřebičů až po dobu 9 let. Častým jevem je však skutečnost, že servisy nemají dostupné náhradní díly nebo je oprava natolik nákladná, že se vůbec nevyplácí. Lidé tak často nakupují nové výrobky, místo aby je opravovali. „Pro naše značky Tefal, Rowenta či Krups jsme vytvořili skvělé podmínky pro případ nutnosti opravy.

Zlevnili jsme náhradní díly a vytvořili jsme fungující logistickou síť s ohledem na fakt, že eventuální oprava je levnější než nákup nového produktu. Navíc u opravy domácích spotřebičů hraje významnou roli také sentimet. Lidé si jednoduše chtějí dělat třeba své oblíbené tousty i po deseti letech užívání svého topinkovače. Mají své tousty rádi přesně takové, jak jsou na ně zvyklí celá léta. Ve Francii je také tradiční předávat si kuchyňské spotřebiče po generace. Stejně tak jako

recepty. Náš nejikoničtější produkt – tlakový hrnec, mají někteří lidé v domácnostech už od roku 1953. A i na ten se nám podařilo najít náhradní díl,“ doplňuje Alain Patrout.

Soňa Jonášová, ředitelka Institutu Cirkulární Ekonomiky dodává: „Myslím, že si zatím těžko dokážeme představit, jakou revoluci tento projekt přináší na český trh. Dostupnost náhradních dílů po deset let vlastně kromě omezení zbytečných nákupů a produkce odpadů totiž znamená i novou práci pro šikovné české opraváře. Celý projekt je skvělým příkladem zavádění cirkulárních byznys modelů, které se v konečném důsledku vyplácí firmám i ekonomicky. Lidé považují značky za kvalitní a rádi se k nim vracejí.“

http://www.rowenta.cz/opravitelnost-produktů