čt18042024

čtvrtek, 10 srpen 2017 06:33

Držení za ruku jako výraz lásky – jak to vnímají muži a ženy?

Léto je časem lásky, a patří k němu tedy i romantická gesta, jako je držení za ruku. Ale není to přežitek v dnešní době digitálních kontaktů? Co cítíme, když nás někdo drží za ruku? To zjišťovala pomocí průzkumu značka Indulona, která je mezi krémy na ruce v Česku nejoblíbenější. Výsledky jsou povzbudivé, toto krásné gesto z módy rozhodně nevyšlo.

 

Držet se za ruce v Česku rozhodně není staromódní, tvrdí to 96 % respondentů. Občas se s někým drží 9 z 10 Čechů, nejčastěji s partnerem nebo s dětmi. Pro 57 % lidí je to způsob, jak vyjádřit své city. Spojené dlaně také vyvolávají pocit bezpečí a jistoty, což nejvíce platí pro ženy. To muži a mladí lidé dávají držením za ruce spíše najevo, že jejich partner již není k mání. Držení se za ruce nemá žádný význam jen pro 9 % Čechů.

Manželé jinak než milenci

Způsobů, jak se navzájem uchopit za ruce, je celá řada. Průzkum ukázal, že je například rozdíl mezi tím, jak se typicky drží manželé a jak milenci. Milenci se nejčastěji drží s propletenými prsty, zatímco manželé spíše za dlaně.

A stydí se Češi držet se na veřejnosti? Většinou ne, i když občas to považujeme za nevhodné při oficiálních událostech. V tomto ohledu jsou ženy ostýchavější než muži.

„Zajímalo nás i to, zda nějak souvisí péče o ruce s tímto milým gestem. Zjistili jsme, že lidé, kteří používají krémy na ruce, se s někým drží častěji než ostatní,“ říká MUDr. Richard Král, jednatel společnosti Saneca Trade, která na českém trhu prodává krémy Indulona. Ty pečují nejen o ruce, ale ve variantě tělových mlék* a krémů i o pokožku celého těla. Kouzlo krásného dotyku se přece nemusí omezovat jen na ruce.

Polibek i pohlazení – i při nich ruce hrají roli

Tím dotykem, který v lidech vyvolává nejsilnější emoce, je suverénně polibek. Držení za ruce je páté v pořadí, na druhou stranu čtvrtina účastníků průzkumu jej uvedla mezi třemi nejsilnějšími gesty. Polibek uvedlo jako favorita 53 % lidí, následovalo obejmutí (19 %), pohlazení po těle (8 %), pohlazení po tváři (6 %) a držení za ruku (4 %). Rozdíl je ale v tom, jak je vnímají muži a ženy. Pro muže představuje větší emoce polibek, ženy více prožívají pohlazení a obejmutí.

Každý druhý říká, že držení se za ruce je pro něj někdy součástí milostné předehry. I tady jsou mezi pohlavími odlišnosti: počet mužů, podle kterých předehra a držení se za ruce k sobě patří, je mírně vyšší než počet žen.

Zdroj dat: STEM/MARK, Češi a držení se za ruce, reprezentativní vzorek populace ČR, 811 respondentů