čt28032024

úterý, 27 červen 2017 05:33

Jak barvy ovlivňují náladu a chování návštěvníků restaurací?

Barva patří k jedněm z klíčových faktorů, které se podílejí na spokojenosti návštěvníků restaurací. Značka Tork využila měření mozkových vln, aby zjistila, jak hosté reagují na různé barvy. Z experimentu vyplynulo, že barvy vyvolávají jasné a opakující se vzory chování. Na základě výsledků sestavila značka Tork doporučení, jak barvy využívat.

 „Barvy život obohacují a platí to i pro restaurace. Při výběru nového auta strávíte hodně času uvažováním o barvě. A jak dlouho se rozhodujete při výběru barvy prostírání?" řekl Václav Votruba, marketingový manažer značky Tork společnosti SCA Hygiene Products.

Aby značka Tork zjistila, jak barvy ovlivňují zážitek hostů v restauraci, vytvořila experiment, při kterém se 16 hostů vybavených čtečkou mozkových vln posadilo k 8 prostřeným stolům v 8 různě barevných místnostech. Každá místnost byla zcela pokryta jednou barvou: od stěn a nábytku až po nádobí. V každé barevné místnosti měli hosté za úkol si dát pití a malou makronku. Nápoj a makronka byly stejné, lišila se jen jejich barva, která byla stejná jako barva místnosti. Kromě mozkové aktivity se měřila i tepová frekvence, účastníci pak vyplnili dotazník.

Analýza výsledků jasně prokázala, že barvy vyvolávají jasné a opakující se vzory chování. Některé barvy byly vnímané jako vhodné pro odlišné typy jídel a různé kulinářské zážitky, od romantické schůzky až po oficiální pracovní oběd. Například červená podporuje silnou emocionální propojenost a kreativitu, zatímco modrá evokuje klid. Všechna data a závěry z testování byly analyzovány, a pro každou barvu vznikl profil. Obor HoReCa si v těchto závěrech může najít inspiraci a zamyšlení, jak těchto poznatků prakticky využít.

Meditativní zelená: Revitalizuje, navozuje hlubokou relaxaci a zlepšuje imunitní systém. Tepová frekvence byla pod průměrem. „Relaxační, klidná a vstřícná, vhodná pro oběd nebo kávu s někým, koho dobře znáte. Prostředí pro odpočinek a doplnění sil, ne pro romantiku nebo nadšení." Šťastná oranžová: Moderní a veselá, spojená se šťastnými zážitky s dětmi a přáteli. Na druhou stranu neromantická, trochu stresující a ne luxusní. Oranžová je neutrální volbou v porovnání třeba s výraznou žlutou. Je výrazná ve střední rovině gama vln, a tedy spojená s učením a zpracováním informací.

Sofistikovaná černá: Černá je komplexní barva.

Luxusní, moderní, sofistikovaná, ale také

nevstřícná a nudná. Vysoká úroveň kreativity a

vzrušení, ale nízké soustředění, proto není extra

vhodná pro business příležitosti. „Vhodná pro

sofistikovanou večeři nebo večerní drinky, kdy děti

necháte doma." Nadšená žlutá: Nadšená, veselá, podporuje soustředěnou pozornost, ale v extrémních případech s vyšší úrovní stresu. Průměrná a maximální tepová frekvence byly zvýšené. Nejpopulárnější pro podniky, kam chcete vzít děti. „Vhodná pro snídaně, příležitosti, kdy potřebujete povzbudit a nabít baterky."

Romantická červená: Je výrazná a vzbuzuje

výrazné emoce. Vysoké úrovně delta a théta vln

znamenají vysokou emocionální propojenost a

kreativitu. Vysoká tepová frekvence odpovídá

stimulujícímu prostředí. „Romantika, večerní

posezení u drinku, vzrušení a zábava." Klidná modrá: Vlny delta znamenají hlubokou relaxaci, theta zase kreativitu a vysokou emocionální propojenost. „Vstřícná, klidná, relaxační, dobrá volba pro rodinné posezení u kávy nebo snídaně, ale méně adekvátní pro luxusní restauraci nebo business salónek."

Tradiční hnědá: Tato neutrální barva nebyla

výrazná v žádné úrovni mozkových vln. Z výsledků

delta a výsledků tepové frekvence vyplývá, že

může jít o relaxační barvu. „Tradiční, neutrální a

relaxační. Bude vhodnou volbou pro tradiční

podniky, dobře se doplňuje s ostatními barvami." Luxusní bílá: Velmi nízké výsledky ve všech úrovních mozkových vln znamenají, že je bílá neutrální a hraje roli podkladu pro hostovy zážitky. „Luxusní, moderní, nejvhodnější pro business prostředí. Vytváří neutrální prostředí, které nerozptyluje, ale ani nebaví."

O výzkumu

„Využili jsme poměrně nové technologie měření mozkových vln. Jako největší evropský výrobce ubrousků a prostírání jsme chtěli zjistit, jak se barvy našich výrobků podílejí na zážitku hosta v restauraci," vysvětlil Votruba. V pokusu byly použity ubrousky a prostírání Tork. Značka Tork nabízí kompletní řadu produktů pro prostírání a dekoraci stolů, od papírových prostírání a ubrousků až po kapsičky na příbory, v mnoha různých barvách, dekorech a kvalitě materiálu, od běžných ubrousků na jedno použití až po luxusní ubrousky v textilním vzhledu.

Experiment provedla společnost United Minds na zakázku značky Tork ve Stockholmu 2. prosince 2015. Výsledkem byl monitoring 16 osob a 128 různých pozorování. Testeři byli vybráni s ohledem na demografické rozložení. V každé testovací místnosti strávili 5 minut, zaznamenávána byla jejich mozková aktivita a tepová frekvence pomocí přístrojů MindWave Mobile (pro EEG) a Mio Fuse (pro srdeční tep). Mozková aktivita byla zaznamenána 1500krát za osobu v každé místnosti, 5x za vteřinu. Mozkové vlny jsou vzorce elektrické aktivity našeho mozku, nacházejí se v rozmezí pěti úrovní: gama, beta, alfa, theta a delta. Každá úroveň je spojena s odlišnou funkcí mozku. Gama vlny jsou spojovány se zpracováním informací, beta s pozorností a řešením problémů. Alfa vlny jsou výrazné v relaxovaném stavu, theta jsou spojeny s kreativitou a emocionálním spojením. Delta vlny jsou znamením, že mozek je ve stavu nejhlubší relaxace a osvěžujícího spánku. Mozkové vlny jsou přítomny během každého okamžiku, ale některé z nich jsou vždy dominantní a výraznější než ostatní.