čt28032024

středa, 17 květen 2017 07:34

Užijte si „Dobu grilovací“ aneb Škola grilu s Ivanem Vodochodským

Obliba grilování v Česku neustále roste. Většina z nás prostě miluje grilování, které je spojeno nejen s přípravou a konzumací masových, zeleninových nebo sýrových dobrot, ale také s příjemnou a pohodovou atmosférou. Griluje se na zahradách, na balkonech, v parcích… prostě téměř všude.

 

Společnost Vitana, jednička v kategorii koření, se na období od května do září samozřejmě opět náležitě připravila. „Dobu grilovací“ zahájila již druhým ročníkem Školy grilu, tentokrát pod vedením známého kuchaře, herce a moderátora Ivana Vodochodského. Ten pro letošní sezónu připravil dva originální masové recepty se zajímavým mixem koření, které potěší každého labužníka.

Novinky na přání

Poslední spotřebitelské výzkumy společnosti Vitana ukázaly, že lidé, kteří rádi grilují, by uvítali vylepšení receptur u steakových omáček, oživení v nabídce tekutých marinád a také výhodnější balení oblíbených kořenicích směsí.

„Názor spotřebitelů je pro nás zásadní, a proto nebylo co řešit. Od dubna se grilovací portfolio Vitany obohatilo o nový design šesti steakových omáček, z nichž Švestková a Barbecue se dočkaly vylepšení receptury a Pepřová je zcela novou variantou. Dále jsme uvedli maxi balení a výhodné balení s 20% navýšením obsahu u čtyř nejprodávanějších grilovacích směsí. Poslední novinkou je tekutá marináda Paprika a rozmarýn,“ říká Alice Feixová z oddělení marketingu společnosti Vitana.

Pro zpestření letošní grilovací sezóny Ivan Vodochodský připravil tyto dva speciální recepty:

KUŘE PIRI PIRI

Pro 4 porce budete potřebovat:

4 kuřecí stehna bez kostí

1 lžíce drceného česneku

1/2 hrsti posekané zelené petrželky

1 hrnek olivového oleje

1 lžíce červeného vinného octa

1 lžíce cukru

Koření:

1 lžíce Uzené mleté papriky Vitana

1 lžíce sladké mleté papriky

1 lžíce drcených chilli papriček

1 lžíce sušeného oregana

1 lžíce sušeného tymiánu

2 kusy bobkového listu

1 lžíce sušené citronové kůry

1 lžíce sušené pomerančové kůry

mlýnek sůl (dle chuti)

mlýnek 4 pepře (dle chuti)

mlýnek Chilli mix (dle chuti)

Italské bylinky Vitana (dle chuti)

Postup:

Všechny ingredience smícháme v misce a směs vetřeme do masa. Necháme marinovat, nejlépe přes noc. Maso vyjmeme z marinády a ogrilujeme nebo opečeme na pánvi. V průběhu přípravy potíráme zbylou marinádou.

HOVĚZÍ PUPEK S HOUBOVÝM RAGÚ

Pro 4 porce budete potřebovat:

600g flank nebo hanger steaku

300g mražených hub hřibovitých

250 ml smetany 33%

150g másla

1 šalotka

2 stroužky česneku

2 lžíce dijonské hořčice

8 plátků toastového chleba

1 citron

Koření:

Vitana mlýnek Italské bylinky

Vitana mlýnek Himalájská sůl

Vitana mlýnek 4 pepře

Houbové Koření

Steak 7 pepřů (bez soli)

Houby povaříme ve smetaně s máslem, česnekem a šalotkou, osolíme, přidáme houbové koření, citronovou šťávu a necháme zredukovat do husté omáčky.

Bylinky, koření, hořčici, česnek, olej, máslo, sůl a pepř rozsekáme v robotu na hrubou kaši. Plátky toastového chleba potřeme hořčicí a bylinkovou směsí a necháme zapéct.

Maso z obou stran opečeme na grilu do stupně propečení dle libosti, poté necháme minimálně 5 minut odpočinout na teple. Do šťávy z masa dáme zbytek pasty a máslo. Maso nakrájíme na plátky, omočíme ho v této šťávě a podáváme na plátcích opečeného pečiva přelité omáčkou.

Za Školu grilu přeje dobrou chuť Ivan Vodochodský - užijte si dobu grilovací!