út23042024

pátek, 17 říjen 2014 07:38

Pózujte jako celebrita!

Nechte si poradit od fotografky celebrit Lenky Hatašové, jak spolupracovat s fotografem, abyste získali fotky jako z Vogue.

1. UVOLNĚTE SE a snažte se být přirození. Zkuste si to doma před zrcadlem, ale nevytvořte si z toho posedlost.

2. Velmi důležité je, jak držíte tělo. Snažte se o přirozené postavení zad, nechcete být na fotce shrbení, dělá vás to staršími.

3. Zjistěte si, ze které strany vypadáte lépe. Většina z nás nemá zcela souměrnou tvář, takže na snímcích vypadáme z jedné strany vždy lépe.

4. Nebojte se imitovat! Jak pózuje vaše oblíbená celebrita nebo model(ka)? Je stejná póza vhodná i pro vás? Jste přibližně stejného stáří, výšky a tvaru těla?

5. Zvolte si správné umístění na snímku. Pokud se fotíte ve skupince dvou nebo tří osob, snažte se postavit na stranu, ne doprostřed, a vaši lépe vypadající stranu natočte k fotoaparátu. Když už musíte být uprostřed, nestůjte čelně k fotoaparátu, ale natočte se. Pokud jste jediným objektem snímku, lehce nakročte směrem vpřed, nebo když sedíte, vysuňte lehce jedno rameno. Ruce nechte trochu ohnuté volně podél těla (nezatínejte pěsti) nebo něco vezměte do ruky – tašku, blok, nebo si dejte jednu ruku do kapsy.

6. Světlo může lichotit i uškodit! Osvětlení směrované přímo shora je tvrdé a zdůrazňuje vrásky a kruhy pod očima. Měkké čelní osvětlení svědčí každému. Například kompaktní fotoaparáty Nikon COOLPIX mají vynikající funkci změkčení pleti, která automaticky koriguje účinky nevhodného osvětlení.

7. Pozor na ruce, určitě si je nedávejte obě v bok, pokud tedy netoužíte po fotce á la selka. Namísto toho je u žen vhodné opřít si v bok ruku na straně těla natočené k objektivu. U mužů je dobré dát si jednu ruku do kapsy nebo ji nechat volně podél těla. Uvolněte si ruce a nespojujte je. Důležitá je také pozice nohou – mějte nohy blízko sebe, ale tak, aby se nedotýkaly. Ženy by měly nastavit jednu nohu směrem k fotoaparátu.

8. Fotografové někdy fotí skupiny osob širokoúhlým objektivem. To může způsobit lehké zkreslení a protáhlé zobrazení lidí na krajích záběru. V případě velkých skupin osob se proto snažte stát blíže ke středu.

9. Zvykněte si na to, jak vypadáte, a naučte se mít rádi své fotky. Kate Moss má například nesouměrné zuby a přesto se naučila sebevědomí, kterému vděčí za svou kariéru. Máme tendenci být příliš sebekritičtí, ostatní si nemusí malých detailů vůbec všimnout. A nezapomeňte se usmívat. I když se nám to nemusí líbit, většina z nás vypadá s úsměvem lépe.

10. Dříve než odsouhlasíte výsledný snímek, podívejte se na náhledy a pořízené snímky. Nebojte se požádat o ukázání vašich snímků! Že je fotka kompozičně super, ale vadí vám na ní váš odstín pleti nebo stíny pod očima? V tom případě není nutné fotku celou odepsat, ale můžete zkusit retuše přímo ve foťáku, což je příjemná funkce foťáků Nikon COOLPIX.

Tipy:

Pokud má fotka jen drobné nedostatky, není nutné ji hned mazat. Můžete zkusit retuše přímo ve foťáku.

Některé kompaktní fotoaparáty mají vynikající funkci změkčení pleti, která automaticky koriguje účinky nevhodného osvětlení. Nabízí ji například Nikon COOLPIX S9700.