út16042024

čtvrtek, 21 prosinec 2017 09:30

Dostaňte se po Vánocích zpět do formy

Vánoční svátky jsou za námi a s nimi skončilo i nekonečné přejídání. Pokud jste se vyděsili při pohledu do zrcadla a vymakané bříško, na kterém jste celý rok tvrdě dřeli, je pryč, nepropadejte panice. Poradíme vám, jak bleskově zatočit s přebytečnými kily a vrátit se zpět do kondice i do menších kalhot.

 UPRAVTE SVŮJ JÍDELNÍČEK

Zapomeňte na kalorické bomby, kterých bylo mezi svátky požehnaně. Bez hlídání svého jídelníčku se totiž neobejdete. Dopřejte si pestrou a vyváženou stravu složenou z kvalitních potravin. Důležité je, abyste začali jíst správné jídlo, které nezatěžuje trávicí trakt. „Pokud není váš metabolismus nastartovaný a nezvládá trávit přísun potravin, které mu dáváte, ať už jde o množství či kvalitu potravin, nemůžete začít hubnout ani budovat svalovou hmotu. Stejně jako skladba potravy je důležitý i její pravidelný příjem,” říká Martin Šetelík, osobní trenér a manažer Fitness Aquapalace Praha.

SPORT JE ELIXÍR ŠTĚSTÍ A ZDRAVÍ, NAHRADÍ I PILULKY

Kdy jindy začít se sportem než v rámci předsevzetí. Sport je navíc malý zázrak, při kterém se do mozku uvolňují endorfiny. Ty způsobují nejen dobrou náladu, ale vyvolávají také pocit euforie a tlumí bolest. Ne nadarmo se jim říká hormony štěstí. „Pravidelné cvičení působí jako přírodní antidepresivum. Pomáhá odstraňovat potíže s chronickými depresemi, únavovým syndromem, dokonce i zlepšuje psychický stav u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Jako prevence působí dobře nejen na psychiku, ale snižuje také například riziko kardiovaskulárních onemocnění či posiluje pevnost a růst kosterního aparátu,“ vysvětluje Martin Šetelík.

ZVOLTE SI VHODNÉ CVIČENÍ

Vyberte si aktivitu, která vás opravdu baví. Pouze tak je šance, že u ní vydržíte déle, než přijde obleva. „Pro shození přebytečných tuků a vytvarování postavy je nejvhodnější fitness centrum, kde na jednom místě procvičíte celé tělo a navíc nemusíte řešit počasí, které vás může od pravidelné činnosti odrazovat. Hlavně začátečníkům bych doporučil dozor trenéra, který dohlédne na správné provedení cviků a zabrání, abyste si způsobili zranění,” shrnuje Šetelík. V lednu můžete využít i speciálních nabídek a členství. V Aquapalace Praha například získáte první trénink s osobním trenérem zdarma.

JAK NEZTRATIT MOTIVACI? STANOVTE SI CÍL

Může se stát, že vám po několika uběhnutých kilometrech, uplavaných bazénech nebo výšlapech s holemi dojde motivace. Proto si stanovte cíl, kterého chcete dosáhnout, ať už je to ztráta centimetrů, maraton, kvalitně provedený shyb nebo zpevnění pozadí. „Výbornou motivací k pravidelnému cvičení je permanentka do fitness centra nebo zápis do lekce. Trendy je aktuálně MMA, kruhové tréninky či hormonální jóga,” dodává Martin Šetelík. Jednou z možností, jak se ubránit ztrátě motivace, je najít si parťáky, se kterými budete sdílet nadšení z dosažených výsledků. Ve Fitness Aquapalace Praha se navíc můžete zúčastnit povánoční Challenge, která bude probíhat od 2. ledna až do 4. března. Při zapsání do soutěže získáte zdarma vstupní a výstupní diagnostiku i přeměření. Motivací k dodržení povánočního předsevzetí tak budou nejen shozená kila, ale také mnoho hezkých cen.

PŘESTAŇTE HŘEŠIT

Pokud budete jíst stejně jako do teď, možná budete mít dobrý pocit ze cvičení, ale nebudou za vámi vidět žádné výsledky. Omezte sladkosti a zařaďte na jejich místo zeleninu a ovoce. Alkohol také nejde ruku v ruce se zdravým životním stylem, pokuste se ho pít co nejméně a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.