čt25042024

úterý, 14 listopad 2017 10:07

Vyhrajte boj s věčně zplihlými vlasy. Jak na to, radí kadeřnice

Máte pocit, že si o krásných vlasech můžete nechat jen zdát a že vám nezbývá nic jiného než husté vlasy v bohatém účesu obdivovat pouze u svých kamarádek? Východisko je v každé situaci, proto nezoufejte a inspirujte se vyzkoušenými radami odborníků, které opravdu zabírají. Jemné a choulostivé vlasy trápí mnoho žen, přesto i s nimi se dá udělat velké divadlo!

 

Jemné a zplihlé kadeře jsou častým problémem, se kterým se v koupelně potýkáme. Jemný vlas má zhruba o čtvrtinu menší průměr než normální vlas, proto mu chybí objem, pevnost a elasticita. Jemné vlasy nemají dostatek síly k tomu, aby účes držel tvar, proto jsou nepoddajné, choulostivé a chybí jim objem. Po umytí mají tendenci rychle se mastit a plihnout. "I s jemnými vlasy můžete zazářit, chce to jen správnou volbu přípravků, důslednost a trpělivost. Musíte se jim zkrátka více věnovat," vysvětluje Renáta Gacká, vlasová expertka. 

"Mnohých chyb se dopouštíme i sami, když používáme nevhodné přípravky, které vlasy zatěžují. Jemné vlasy vyžadují šetrnou péči a kvalitní přípravky, které je posílí, stabilizují jejich strukturu a ochrání je před dalším poškozením. Řada Double Effect je speciálně vyvinutá pro vlasy narušené, slabé a křehké. Obsahuje důležité proteiny pro hloubkovou reparaci a výživu a výtažky z chmele otáčivého, které pomáhají vlasy šetrně čistit bez zatížení," doporučuje Gacká. Důležité je i správný postup pro mytí. "Na jedno mytí použijte čajovou lžičku šamponu. Větší množství vlasy lépe neumyje. Důkladně odstraňte zbytky vlasové kosmetiky a vodou nešetřete. Jinak získaný objem ztratíte dřív, než vyjdete z domu," dodává Gacká.

Po umytí s tvarováním vlasů nespěchejte. Nechte vlasy zčásti proschnout a upravujte je až po proschnutí. To už jsou na tvarování připraveny a budou poddajnější. A jak na to? Začněte vlasy vysoušet v předklonu a na závěr použijte kulatý kartáč. Pro zlepšení efektu můžete aplikovat malé množství pěnového tužidla ve velikosti lískového oříšku, které rovnoměrně hřebenem rozprostřete do vlasů. Zaměřte se hlavně na vlasy na temeni hlavy, kde většinou objem potřebují nejvíce. Nepoužívejte příliš stylingu ani v touze po větším objemu. Přemíra stylingových přípravků vám větší objem nezaručí, naopak. Zbytečně vlasy zatížíte, budou se mastit a svůj objem neudrží.

Pomůže i střih

Kromě klasické péče o vlasy a jejich stylingu popřemýšlejte, jestli byste neměla také vlasy přistřihnout. Ženy často bojují o každý milimetr délky, nicméně z beztvarých licousů na naší hlavě žádný zázrak nevytvoříte. Naopak správný střih dopomůže ke skvělým výsledkům. A mnohdy stačí opravdu i pět milimetrů, zvlášť u vlasů vlnitých. Nebojte se tedy kadeřnických nůžek a směle do zastřižení. Zbavte se také všech plastových hřebenů. Elektrizují a tenkým vlasům škodí. Mnohem prospěšnější jsou dřevěné hřebeny nebo kartáče s přírodními štětinami.

Výživa zevnitř

Nejdříve je potřeba vlasům dodat potřebný keratin, základní stavební látku. Zhruba po půl roce užívání vhodných látek v podobě doplňků stravy se doporučuje začít s užíváním přípravků na bázi křemíku, vitaminu E a B5 (panthenol) pro zpevnění a posílení vlasového vlákna. Panthenol (vitamin B5) je vitamin rozpustný ve vodě a pomáhá vlasům udržet si správnou vlhkost a podporuje jejich správný růst. Vitamin E je vhodné užívat v přírodní formě, tj. pouze jako součást zeleniny a ovoce. Pokud do jídelníčku zařadíme hrst ořechů, dýňová, slunečnicová, sezamová a lněná semínka, získáme dostatek nenasycených mastných kyselin (hlavně omega 3 a 6), minerálů a také potřebné vitaminy. Doporučuje se jejich každodenní konzumace. Naopak vyhýbat bychom se měli sladkostem a bílému pečivu.