so20042024

pátek, 10 listopad 2017 12:25

Rady z kuchyně: jak si nejlépe vychutnat konopná a jiná semínka

Konopné produkty zažívají velký boom na poli zdravého stravování, potažmo zdravého životního stylu. Konopí je bylinou, která má všestranné využití a není divu, že se k ní vracíme. Konopné semínko a výrobky z něj patří jednoznačně mezi jedny z nejdůležitějších přírodních potravinových doplňků pro lidský organizmus. Pouhá hrstka těchto semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku živin.

Pro člověka jsou přínosné i další druhy semen jako jsou například lněná a chia. Zařadit do jídelníčku je vhodné i sušené ovoce jako náhradu sladkostí, třeba u dětí.

Konopí se může stát univerzálním produktem v domácnosti. Z různých částí této rostliny je možné vytvářet kosmetiku i přípravky pro vnější i vnitřní užití. „Jedná se o jeden z nejužitečnějších potravinových doplňků pro lidský organizmus," říká Jiří Stabla, odborník na konopí.

Proč konopné semínko?

Semínko patří mezi nedokonalejší rostliny z hlediska výživy. Silně podporuje imunitní systém a je velkou pomocí pro lidi trpící rakovinou, kardiovaskulárními nemocemi, nebo problémy s kůží. Reguluje cholesterol, omlazuje pleť a vlasy, brání vysoušení pokožky a dodává velké množství energie. Podporuje růst svalové hmoty a je výbornou prevencí před onemocněním astmatem, artritidou nebo vředy.

Konopné semínko obsahuje 20 aminokyselin včetně 8 esenciálních, je nejdokonalejší náhradou masa, protože obsahuje zcela kompletní bílkovinu.

To nejlepší pro vaše zdraví

Konopné semínko se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, prospěšných rostlinných sterolů a dalších důležitých látek pro lidský organismus. Navíc má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu. Pomáhá odbourávat kyselinu máselnou zodpovědnou za bolest svalů. Konopí dokáže díky obsahu EMK účinně odvrátit následky vysokých hladin cholesterolu v krvi a je dokázáno, že snižuje riziko srdečního infarktu.

Jak nejlépe semínka využít

K dostání jsou semínka neloupání či loupaná. V surové podobě, neloupaná semínka, je nejvhodnější nechat naklíčit. Tím získají na jemnosti i chuti. Druhou možností je pražení. Trošku silnější slupka touto přípravou změkne.

Samostatnou kapitolou jsou semínka loupaná, tedy zbavená slupek. Chuťově se jim vyrovná málokterá pochoutka. Dají se přidávat takřka do všeho či jíst samotná jako oříšky. Je možné je jednoduše nasypat na namazaný chléb či do müsli. Rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko (s ovocem pak osvěžující koktejl), oblíbená kombinace je ovocný salát zasypaný loupaným semínkem a zakápnutý citronem.

Konopný olej je úžasný samotný s pečivem, v salátech i pomazánkách. Mouka se přidává do pekárenských výrobků (10–15 %, lze přidat i celá semena) či omáček.

Jako „zdravou" alternativu chipsům lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další nejcennější vitageny.

Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopných dvojnásob. „Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřívány na více než 45 stupňů Celsia. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným," upozorňuje Jiří Stabla, odborník na konopí.

Jiří Stabla, společně se svou přítelkyní Hanou Pristášovou, stále vyvíjejí kvalitní veganské produkty. Snaží se pouze o přírodní složení tak, aby bylo co nejvíce vhodné pro citlivou pokožku. Nyní pracují na nových produktech jako je šampon, různé formy pleťového mléka, ale také vyvíjejí CBD spray, který by mohl v budoucnu doplnit olejovou formu, kterou dnes svět využívá nejčastěji.

Chia a lněná semínka

Chia semínka podle hlavní výživové poradkyně NATURHOUSE Věry Burešové obsahují kromě spousty vlákniny také kyselinu alfa-linolenovou. „Tyto látky mohou napomoci k udržování čistých tepen a k regulaci krevního tlaku. Umí také snížit hladinu LDL („zlého") cholesterolu a zvýšit hladinu HDL („hodného") cholesterolu. Chia semínka si můžete nasypat třeba do jogurtu, ovesné kaše, pudinku nebo do proteinového drinku," radí výživová poradkyně.

Lněná semínka jsou rovněž zázračnou zbraní v boji za čisté cévy. Obsahují spoustu prospěšných látek jako je kyselina alfa-linolenová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vláknina. Tyto látky dohromady působí podle Věry Burešové synergickým účinkem zejména při snižování krevního tlaku, pomáhají udržet zdravé tepny a zlepšit celkové zdraví srdce. Porci lněných semínek si přidejte například do svého oblíbeného smoothie.

Kvalitní semínka lze pořídit mezi farmářskými produkty a také v bio kvalitě. Pozor, není to to samé. Pokud máte zájem, aby byla vypěstovaná bez použití chemie, dodavatele je nutné si ověřit. .

„Příznivci stravovacích směrů vyhledávají kvalitu nejen podle označení BIO. V obchodech je dnes totiž na ledasčem označení, že se jedná o bio, či že potraviny mají patřičné certifikáty. Mnohdy tomu tak ovšem není. Doporučují si opravdu dobře prověřit svého prodejce, pokud to s BIO produkty myslíte vážně," doporučuje Věra Čutková, majitelka internetového obchodu.

Semínka, sušené ovoce a výživa již v předškolním věku

Výživa hraje rozhodně velmi důležitou roli v celém vývoji dítěte. Rodiče by ji neměli brát na lehkou váhu, protože tvoří základ pro celý budoucí život. Špatné stravovací návyky vedou ke špatnému vývoji a neprospívají psychické, ani fyzické stránce dětského organismu. Učme proto děti správně jíst a dodržovat jednoduché zásady už od nízkého věku.

„Nemá-li dítě ze zdravotních důvodů žádná potravinová omezení, je pro jeho vývoj nejvhodnější sestavit jídelníček tak, aby byl především pestrý. Každý den by se na jeho talíři měla objevit čerstvá zelenina a ovoce," míní Iveta Garciová z Mateřské školy Semínko.