29032024

pondělí, 02 červen 2014 05:38

Oblékáme se pro slavnostní příležitosti

cerne-formalni-saty

Zase nemáte co na sebe do divadla nebo večírek? Jsme jako chameleoni, když víme, jaká společenská událost nás nemine, přizpůsobujeme se jí a hledáme to, v čem se očekává, že dorazíme. Pomineme-li ty nejformálnější události, dá se s pár kvalitními kousky a zajímavými doplňky vykouzlit elegantní vzhled, s nímž nehrozí žádný společenský prohřešek.

Našli jsme pro vás pár skvělých tipů, které jsou jak šité pro slavnostní příležitosti, i s ohledem na zapeklitý dress code.

Black Tie / Formal

Black Tie, v překladu „černá kravata“, je určena pro formálnější události jakými jsou návštěva divadla nebo společenské večírky. Setkáte se také s druhým názvem Formal, který znamená totéž. Správnou trefou pro dámy jsou především dlouhé šaty, zelenou máte rovněž, když sáhnete po oblíbených koktejlových šatech či malých černých. Dejte si ale velký pozor na jejich délku, ideální je, aby sahaly minimálně pár centimetrů pod kolena. Vůbec se nenechte zastrašit názvem, černá barva není podmínkou.

 cerne-saty-imitace-kuze

Creative Black Tie

Jste kreativní a nemáte rádi nudu? Skvělé. Najdete-li na pozvánce dress code Creative Black Tie, máte šanci zazářit. Creative Black Tie je takřka stejný dress code jako Black Tie a Formal, rozdíl je pouze v pojetí. Máte mnohem větší prostor k realizování svých nápadů a nemusíte se bát sáhnout i po více módních kouscích.

Co na sebe?

Krátké večerní šaty, smokingové kalhoty s neotřelým topem, koktejlové šaty v kombinaci s extravagantními lodičkami. Skvělým tipem jsou šaty s imitací kůže, jsou pro tuto příležitost doslova stvořené.

 saty-pohovor

Pracovní pohovor

Přijít na schůzku, když žádáme o práci v nevhodném oblečení je, jako bychom o práci neměli zájem. První dojem je jednoduše rozhodující. V jakých barvách zanecháte dojem? Tmavě modrá, zelená, červená, pastelové a světlé barvy. Černou a šedou taky nic nezkazíte. Rozhodující je také prostředí, do kterého vstupujete s žádostí o práci.

Jak zapůsobit?

Ženám doporučujeme šaty popřípadě kostýmek. Především nezapomenout na silonky, ty jsou povinnou výbavou i v těch nejteplejších dnech.

 krajkove-saty

White Tie

Nejformálnější dress code vůbec. Společenská akce na této úrovni přímo diktuje ženám zvolit dlouhou honosnou róbu, častým doplňkem jsou také rukavičky. Muži oblékají na tuto akci frak a bílou vestu s bílým motýlkem. Pro pány je přímo prohřeškem zvolit kravatu.

Vypadat elegantně se nemusí hned na první pokus povést nikomu z nás. Schopnost zazářit na společenské akci se pojí také se darem vycítit správnou situaci pro ty správné šaty. A dress code? Určitě jej dodržujte, pokud to společenská událost žádá, ale nezapomeňte, že nejdůležitějším kódem pokud nejde přímo o nejformálnější White Tie je, abychom byli upravení a cítili se v šatech příjemně.

Zdroj obrázků: Blancheporte