čt25042024

čtvrtek, 17 červenec 2014 09:38

Češi a Slováci to mají se sportem podobně: nerozcvičují se!

hanacka

Značku žvýkaček Airwaves zajímalo, jak na tom jsou Češi a Slováci s pohybovými aktivitami a sportem doopravdy. Nechala si proto agenturou STEM/Mark vypracovat průzkum a zjistila, že se Češi i Slováci hýbou rádi a často. Nicméně obě země opomíjí rozcvičku, až 46 % lidí se před sportem rozcvičí jen občas nebo vůbec a 23 % se jen lehce protáhne.

Kolem ¾ populace deklaruje, že sportuje alespoň několikrát měsíčně. Vícekrát týdně sportuje 52 % Čechů a 55 % Slováků. V obou zemích je struktura pohybových aktivit velmi podobná – jak uvedlo 27 % dotázaných, v obou zemích je nejoblíbenější pohybovou aktivitou jízda na kole (27 %). Dalším oblíbeným druhem pohybu je turistika (20 % v ČR a 18 % v SK), posilování a běh (10 % v obou zemích). Mezi další častěji uváděné pohybové zájmy patří například plavání, in-line brusle, tanec nebo také manuální práce. Obvyklá délka pohybové aktivity je nejčastěji 20-45 minut, případně kolem jedné hodiny, což uvádí v průměru 63 % Čechů a 60 % Slováků.

Rozcvičce před sportovní aktivitou překvapivě nevěnují ani Češi, ani Slováci velkou pozornost. Rozcvičuje se pouze kolem 1/3 lidí (31 % ČR a 36 % SR). Přitom je rozcvička stejně podstatná jako samotné cvičení. Je důležitou přípravou celého organismu na pohybovou činnost. Jejím úkolem je svaly zahřát, uvolnit a aktivovat hybný systém.

Roli sportu ve svém životě hodnotí oba národy podobně. Lidé berou sport především jako funkční záležitost, která jim dopomáhá k lepšímu životnímu stylu – odreagovat se od stresu, vyčistit si hlavu nebo mít dobrou postavu. Dotázaní také ale uvedli, že to není nic, bez čeho by si svůj život nedovedli představit.

Zajímavé zjištění je, že lidi ke sportu dle průzkumu přivedou nejčastěji přátelé a kamarádi (29 % ČR a 32 % SR), svoji roli zde hraje také rodinná výchova a vliv rodičů (20 % ČR a 13 % SR).

Značka Airwaves průzkum nechala vypracovat u příležitosti startu kampaně Nadechni se a hýbej se!, která má mimo jiné za cíl spotřebitelům připomenout význam rozcvičky před všemi pohybovými aktivitami. Správným protažením se svaly aktivují a informují, že je čeká větší pohybová zátěž.