so20042024

středa, 04 březen 2015 08:06

Ola Kala Bistro: revoluce na jídelním lístku

Po třech letech existence si Ola Kala Bistro již vybudovalo své pevné místo na pražské gastronomické scéně, a tak přichází čas na změnu. Změnu systému jídelního lístku, který se bude obměňovat nejen podle sezóny, ale i podle aktuální nabídky dodavatelů a kreativity šéfkuchaře.

Stálý jídelní lístek, vytištěný a prezentovaný hostům při usazení ke stolu, již v Ola Kala Bistru prakticky nenajdete. Namísto něj je jedna stěna restaurace pokrytá tabulemi, na nichž jsou jídla vypsaná. Mohou se tak snadno měnit prakticky na denní bázi. Každé z jídel bude na menu v průměru jeden až dva týdny, pak bude vyměněno za jiné. Kromě toho nabídku přes poledne doplňuje menu polední o třech chodech, které si lze objednat buď zvýhodněně dohromady či každé zvlášť.

Filozofie podniku, rozsah menu a jeho skladba zůstává podle Michala Nikodema, manažera a spolumajitele podniku, zachována. Vždy bude na lístku steak, ryba, drůbež, jehněčí, česká specialita i vegetariánské jídlo. Měnit se ale bude druh a typ masa a příloha tak, aby zvolené suroviny byly vždy sezónní a čerstvé. Například v současné době je v nabídce vynikající hovězí „top blade" (z horní části lopatky), stařený vysoký steak z Anguse z Jižní Ameriky.

„Změnu si vlastně vyžádali sami zákazníci, kteří volali po novinkách," říká Michal Nikodem. „Speciality, kterými jsme stálé menu doplňovali, nestačily uspokojit chutě těch, kteří do restaurace chodili často. A tak jsme se rozhodli systém radikálně přeměnit. Stálí zákazníci, kteří dříve lístek znali jak své boty, se tak mohou těšit na to, že budou při každé návštěvě překvapeni něčím novým."

Mezi novinky patří i nabídka jídel pro dvě osoby nebo speciálně sestavená menu při různých příležitostech. Před Vánoci to bylo například Adventní menu o třech chodech, v současnosti k oblíbeným pokrmům patří svíčková Chateaubriand pro dva, která je krájena přímo u stolu před hostem. Tříchodové menu se chystá i na Velikonoce a určitě na něm nebude chybět buď jehněčí nebo třeba mladé telecí či jarní kuřátko se zeleninou. Co se dezertů týče, milovníci zdejšího fondánu se nemusí obávat, z menu nezmizel. Doplňují jej dva další dezerty, které se ale budou pravidelně obměňovat.

Změna systému jídelního lístku vede též k větší komunikaci se zákazníkem. Obsluha musí hostu prezentovat aktuální nabídku a umět mu pomoci s výběrem, pokud právě jeho oblíbený pokrm není momentálně na menu. Aktuální jídelní lístek je také k dispozici na webových stránkách www.olakalabistro.cz, kde si jej lze kdykoliv vyhledat.

Ola Kala (řecky „všechno dobré") je restaurace, která do České republiky přinesla nový styl bistronomie, kdy se z běžných a snadno dostupných surovin vaří metodami používanými ve francouzské vysoké gastronomii. Vznikají tak jídla vysoké kvality za přijatelnou cenu. Mimo jiné hojně využívá například moderní technologii sous vide, při níž se maso a zelenina pomalu vaří ve vakuu za nízké teploty, čímž si udrží svoji šťavnatost a křehkost.

Vinohradské Ola Kala Bistro obdrželo v minulém roce ceněnou pochvalu od komisařů slavného gastronomického průvodce Michelin, kteří ho zařadili mezi nejzajímavější pražské podniky a vřele jej doporučují k návštěvě. K restauraci patří i známá a vyhledávaná škola vaření.

www.olakalabistro.cz