st24042024

čtvrtek, 28 červenec 2022 23:53

Už jste slyšeli o Bruggách, přezdívaných severoevropské Benátky?

Belgické město Bruggy, přezdívané Benátky severu, by rozhodně nemělo ujít pozornosti všech milovníků městské turistiky. Proč? Unikátní gotická architektura protkaná vodními kanály na vás dýchne středověkou atmosférou a přenese vás úplně do jiné dimenze. A možná z něj budete stejně nadšeni jako gangster Ken ve filmu V Bruggách. 

 

Bruggy se nachází na severozápadě Belgie u pobřeží Severního moře. Za svou historickou podobu vděčí toto město chudobě. Nejprve bylo významným námořním dopravním uzlem, který bylo potřeba chránit hradbami. Se ztrátou přístupu k moři po zanesení kanálů v 16. století ztrácelo město postupně na významu. Vyhnulo se mu tak období přílivu peněz v době průmyslové revoluce a zůstal zachován původní ráz města. Centrum města Bruggy vás ohromí atmosférou a romantikou středověkých staveb. Lákalo spisovatele, inspirovalo malíře a nyní působí stejně magicky na turisty. Nezapomeňte si s sebou přibalit i pojištění. Díky cenovým kalkulačkám, jako je např. Porovnej24, vás vyjde jen na 7 korun za den a navíc se můžete připojistit i například na Covid-19.

Markt a věž Belfry

Středem města je náměstí Markt. Dříve byly totiž Bruggy centrem obchodu. Vše kolem dokola náměstí stojí za návštěvu a kochání: radniční věž Belfry i středověká zvonice Halle uvnitř věže ukrývá zvonkohru se 47 zvony, kterými se dříve obyvatelům města oznamovalo něco výjimečného. Neváhejte a vystoupejte na vrchol věž, výhled na město je nenahraditelný.

Burg

Jen o kousek dál je další náměstí, jehož dominantou je místní radnice vypadající jako hrad. Jedná se o příklad gotické architektury ze 14. století. Nepřehlédněte ani opodál stojící baziliku sv. Krve. Proč tento název? Je v ní uchována ampule s krví Ježíše Krista. O pravosti se vedou dodnes spory, ale jde o významnou křesťanskou relikvii.

Kostel Panny Marie

Nejvyšší budovou v Bruggách a dokonce i v celé Belgii je kostel Panny Marie. Stavěl se od roku 1220. Symbolem je cihlová věž je vysoká 112 metrů. Zastavte se i dovnitř, najdete v něm Michelangelovu Marii z bílého mramoru. Pokud vás zajímá křesťanská architektura, zkuste ještě o pár uliček dále gotickou katedrálu Sint-Salvatorskathedraal.

 Vodní kanály a mosty

Benátky severu se Bruggám říká pro síť kanálů, které se dříve v době rozmachu obchodu využívaly pro lodě z přístavu. V současné době slouží jako další způsob dopravy městem a turistická atrakce. Zkuste vyrazit na Huidenvettersplein a projet Bruggy lodí. Neminete ani Rozenhoedkaai, nejfotografovanější místo v Bruggách: romantické místo s vodním kanálem, které je lemované vysokými romantickými domy.