29032024

pondělí, 25 duben 2022 08:24

Obnovuje se zájem Čechů o okružní plavby

Obnovuje se zájem Čechů o okružní plavby i díky příjemné cenové politice lodních společností.

Největší loď světa vypluje z Říma a Barcelony již v květnu!

 

V předpandemických letech se trh okružních plaveb stal nejrychleji rostoucí oblastí cestovního ruchu. Každoročně zaznamenávaly cestovní kanceláře v ČR nárůst prodejů okolo 13 % ročně. V roce 2020 byly okružní plavby vlivem pandemie zcela pozastaveny, v loňském roce se za přísných podmínek dodržování covidových opatření začal trh zvolna rozbíhat. Letos plánují lodní společnosti zcela obnovit provoz všech svých lodí a postupně se tak vrátit k předpandemickým číslům.

 

Zdražení pohonných hmot se zatím do cen okružních plaveb nijak nepromíjí. Přestože jsou lodě většinou na naftový pohon, aktuální ceny se drží přijatelné úrovně i díky posilování české koruny. Středomořskou týdenní plavbu s polopenzí a vnitřní kajutou lze pořídit od 8.000 Kč/os., plavbu v Karibské oblasti pak od 20.000 Kč/os. s all-inclusive.  Nejlevnější plavby však čeští dovolenkáři tolik nenakupují. Cestovní kanceláře naopak pozorují zájem Čechů o dražší kajuty a kvalitnější služby na lodi.

 

V současné době byla opatření související s COVID-19 v podobě nošení roušek na lodích zrušena, při nalodění je nicméně nutné počítat s kontrolou tělesné teploty a předložením dokladu o bezinfekčnosti či provedením testu bezinfekčnosti na palubě lodi.

 

Přestože v r. 2020 byly okružní plavby pozastaveny, obor nezahálel a věnoval se výstavbě luxusních lodí s novými technologiemi a vybavením atraktivními pro cestující. Mezi novinky posledních let se řadí okružní plavba z Galapág na Antarktidu, pozorování polární záře z paluby výletní lodi, návštěva kolonie tučňáků, turné po evropských vánočních trzích, nové technologie zajišťující personalizovaný zážitek z cestování na lodi, pořádání hudebních festivalů na lodi s cílem přizpůsobení se mladé generaci, silné Wi-Fi připojení pro pracující dovolenkáře nebo zaměření se na „nové“ segmenty cestujících – samostatné ženy a jednotlivce (tzv. solo travel). 

 

Mezi nejoblíbenější lodní společnosti patří mj. MSC Cruises, Costa Cruises, Celebrity Cruises a společnost Royal Caribbean International, jejíž největší loď světa (Wonder of the Seas) bude vyplouvat z Barcelony a Říma od května letošního roku. 

 

Největší propagaci se tomuto segmentu dostalo paradoxně po nehodě lodi Costa Concordia u italských břehů v lednu 2012. V lednu letošního roku tak uběhlo 10 let od této tragické nehody.

 

Podle statistik CLIA (Cruise Lines International Association) je nejvíce okružních plaveb celosvětově realizováno v Karibské oblasti (34 %) a dále ve Středomoří (17 %). Klientela pochází nejčastěji ze Severní Ameriky a Evropy. Česká klientela směřuje ze 70 % plaveb do Středomoří. Mezi další destinace okružních plaveb patří Spojené arabské emiráty/Saúdská Arábie, Izrael, Severní Evropa a fjordy, Pacifické pobřeží, Jižní Amerika a jižní Afrika.

Vývoj počtu cestujících na okružních plavbách celosvětově (zdroj: CLIA)

 

2019 - 30 mil.

2018 - 28.5 mil.

2017 - 26,7 mil.

2016 - 25,2 mil.

2015 - 23,06 mil.