19042024

úterý, 06 duben 2021 12:00

Jarní turistika s dětmi NEMUSÍ BÝT NUDA!

Už to na vás doma padá, děti jsou nevyřáděné, nemají dostatek sociálního kontaktu a vám jde hlava kolem? Vyrazte společně do přírody! Turistické možnosti na začátku jara jsou sice omezené epidemiologickými opatřeními, ale i přesto můžete načerpat s celou rodinou skvělé zážitky. Možnosti se často nabízejí přímo za „vaším domem“, stačí jen dodržet několik zásad.

Bezpečnost je prvořadá

Podle odborníků naše kraje nebývají záludné. Stačí se podívat na předpověď počasí na následující den a vyrazit. Nicméně situaci nepodceňujte a neriskujte, že by se dítě mohlo propadnout pod led na rybníku, topit se v bažinách anebo se vrátit pozdě večer znavené na smrt. „Jistě bude vaše vybavení vypadat jinak na procházku do Krčského lesa a jinak do Krkonoš. Tam byste jako na všech horách měli svůj výlet plánovat pečlivě. I když v Praze kvetou už sněženky a sedmikrásky, v Krkonoších je ještě hodně sněhu a ten může být zledovatělý,“ upozorňuje Michal Skalka, vedoucí pracoviště ekologické výchovy Správy KRNAP, a doplňuje, že by nejen pro lepší pocit doporučil stáhnout si do mobilu aplikaci Záchranka. „Berte ji ale jako nouzovou brzdu v momentě, kdy jste se dostali do velkého průšvihu a opravdu potřebujete pomoc záchranářů. Počítejte s tím, že signál v přírodě ani na horách není všude, a bez nabité baterie telefonu to také nepůjde,“ dodává Skalka. Lékárnička na jednodenní výlet nebývá podle něj nutná. Většinou stačí kus náplasti na otlaky a puchýře.

Neexistuje špatné počasí, jen nevhodné oblečení

Na jarní výlet v našich končinách není třeba drahé vybavení. Dobré boty jsou základ. Podle odborníka na ekologickou výchovu byste rozhodně neměli šetřit právě na kvalitní obuvi. Boty musejí dobře sedět, nedělat otlaky a puchýře a po většinu dne udržet nohy suché. Jarní horské chodníky občas mohou být zrádné, proto zvažte, zda si nepořídíte v některém outdoorovém obchodě jednoduché nesmeky neboli protiskluzové návleky na obuv. Sbalené nejsou větší než malá svačina. Za tisícovku už budete mít kvalitní, které dlouho vydrží. Přibalte také pláštěnku, případně náhradní oblečení. Nezapomeňte ani na vydatnou svačinu. Krátký výlet se obejde jen s jablkem a sušenkou v batůžku, případně termoskou s teplým a sladkým čajem.

Motivace je základ

Děti mají rády výzvy a v konkurenci „střílečky“ na PC může výlet do přírody působit málo akčně. Proto dejte každé „výpravě“ jasný cíl a při jeho naplňování dětem dovolte překročit hranice „standardu“. Například i tím, že je necháte zašpinit se od bláta a tajícího sněhu. A samozřejmě nezapomeňte na ceny pro vítěze a i ty „druhé“. Úplně postačí čokoláda nebo se dohodněte, že si v cíli zahrajete oblíbenou hru, například schovku, nebo pustíte draka. Pokud jde o program, sázkou na jistotu jsou různé naučné stezky – třeba hravé naučné stezky v KRNAP – každé zastavení je doplněné nějakým herním prvkem – xylofonem, bludištěm, pexesem atd. Rozšířené jsou také infopanely, kde se můžete s dětmi zastavit a přečíst si zajímavosti o historii, fauně a flóře. Pokud je v místě bydliště nemáte, nezoufejte a nechte se inspirovat radami odborníka.

1. Staňte se stopařem

Na přelomu zimy a jara je toho podle odborníka k vidění víc než dost a nezáleží na tom, zda je sníh nebo bláto. „Můžete hledat stopy zvířat. Nemusejí to být jen otisky jejich tlapek nebo kopýtek, mohou to být okousané větvičky keřů, oloupaná kůra stromů, bobky a bobečky, hraboší nory, opuštěná ptačí hnízda, peříčka, chlupy a další. Jen po lidech byste měli najít pouze otisky podrážek bot, nic víc. Zkuste udělat soutěž, kolik stop najdete vy a kolik vaše dítka, nebo kdo najde první stopu,“ doporučuje Michal Skalka, vedoucí ekologické výchovy Správy Krkonošského národního parku a autor interaktivní expozice Stezky korunami stromů Krkonoše.

2. Ornitologem amatérem kdekoli

Pokud je v rodině šikovný tatínek nebo klouček, může i teď, na konci zimy, vyrobit ptačí budku a pověsit ji v parku nebo na zahradě na strom. Krmítko, i koupené, můžete pozorovat z okna nebo k němu pořádat „lovecké“ výpravy s dalekohledem. Koupit pro tyto účely jednoduchý obrázkový klíč k rozpoznávání ptáků není problém.

3. Zahrajte si na meteorologa

Jestli zmoknete, nebo vytáhnete sluneční brýle, lze odhadnout předem. Hloubavější děti to zajímá. Knížek o předpovídání počasí na trhu pár je, ale pro základní orientaci stačí třeba jednoduchý Klíč k určování počasí vydaný Správou Krkonošského národního parku.

4. Entomologie jako seriál na pokračování

Až se trochu oteplí, na kraji lesa zahrabejte do země kelímek od jogurtu, tak aby horní okraj byl zhruba na úrovni půdy, a dejte do něj kousíček masa nebo sýra. Přikryjte ho kusem kůry či kamenem a udělejte si k tomuto místu výlet hned druhý den. Do zahrabaného kelímku napadají různé zajímavé breberky. Prohlídněte si s dětmi úlovek v mělké misce pod lupou! Využít můžete Klíč k určování půdních bezobratlých, vydaný Správou Krkonošského národního parku. Breberky pak vypusťte zpátky do vyšší trávy nebo lesa.

5. Nechte se vést softwarovým průvodcem

Potřebujete pomoc s plánováním nebo jen s motivací dětí opustit na chvíli počítače? Stáhněte si do mobilu některou z aplikací. Skryté příběhy je jednoduchá aplikace na chytré telefony, iOS i Android, která vás provede nějakou zajímavou trasou, na níž vaše děti budou hledat třeba poklad. Nechcete-li v přírodě používat všudypřítomnou elektroniku, pak zkuste „hledačky“. Questové trasy vás zavedou vždycky na zajímavé místo a řeknou nějaký poutavý drb. Oba typy tras najdete po celé republice.

TIP NA VÝLET: PROZKOUMEJTE STEZKU! Bezpečným a zároveň edukativním místem pro rodinný výlet je Stezka korunami stromů Krkonoše, která navíc funguje celoročně. Nad Janskými Lázněmi vás čeká více než 1,5 km visuté stezky zakončené vyhlídkovou věží o výšce 42 metrů, z níž uvidíte les z ptačí perspektivy. Stezka vás zavede do korun stromů lesa a mimo jiné také napoví, jak se pozná „pěkný“ les od „ošklivého“ a jaký má „pěkný“ les výhody. Když budete chtít děti trošku vzdělat, stáhněte si z webu Stezky leták nazvaný Hledačky a pomocí informačních tabulek můžete vyřešit tajenku. Připadá vám to málo adrenalinové? Novinkou Stezky je pochozí síť ve výšce v prvním rohu chodníku. Když v sobě najdete odvahu a přejdete ji, vězte, že pod nohama uvidíte víc než dvacet metrů volného prostoru. Na cestu zpět z vyhlídkové věži doporučujeme zvolit osmdesát metrů dlouhý tobogán, který ocení jak děti, tak i vy!

Inspirovali jsme vás? Sledujte epidemiologická nařízení a stránky www.stezkakrkonose.cz, kde s jistotou zjistíte, kdy bude krkonošská Stezka znovu otevřena.