st17042024

pondělí, 01 únor 2021 00:00

Komentář AHS k výsledkům jednání vlády – otázka otevření lyžařských areálů v ČR

Vláda ČR včera potvrdila, že lyžařské areály zůstávají nadále uzavřeny. Navíc bude ukončen i provoz těch lanových drah, které dosud přepravovaly pěší turisty a běžkaře. Opět ale nezazněly žádné argumenty, čím je spuštěný vlek či lanovka riziková.

Dlouhodobě říkáme, a potvrzuje to ve svých vyjádřeních i pan ministr Blatný, že skiareály nejsou z epidemiologického hlediska rizikové. Naopak jejich provoz dokáže v horských střediscích zabezpečit větší řád a pořádek a pomůže zlepšit bezpečnostní situaci. Provozovatelé byli připraveni fungovat za striktních podmínek, které by byly přísnější, něž mají například v Rakousku.

Od pondělí začínají jarní prázdniny a občané na naše hory s jistotou přijedou a budou jich desetitíce. Bez fungujících skiareálů, které dokáží regulovat jejich pohyb na svahu a zajistit potřebné služby, to představuje velké zdravotní riziko, o kterém vláda určitě ví.

O spíše politickém, než odborném rozhodování také svědčí fakt, že vláda zakázala provoz lanovek pro pěší a běžkaře. Těch je totiž v celé republice pouze šest! Vláda tedy nevidí problém v dopravě přeplněným vlakem nebo autobusem, raději lidem v zájmu jejich zdraví zakáže možnost přepravit se ve venkovním prostředí na horském vzduchu pětiminutovou jízdou na lanovce, navíc s nasazeným respirátorem.

Vedle řádných argumentů postrádáme i včasné informace o tom, jaký vývoj mohou střediska v následujících týdnech očekávat. Kvůli zavřeným sjezdovkám čítají ke konci lednu ztráty skiareálů z tržeb 1,5 až 2 miliardy korun. Pokud vláda trvá na tom, že provoz skiareálů je rizikový, s čímž nesouhlasíme, je potřeba jednat o tom, jakým způsobem hodlá vláda tento obor zachránit. Dosud schválené kompenzace měly fungovat v kombinaci s částečným otevřením sjezdovek během zimní sezóny. Je nutné posílit program záchrany i o kompenzace z tržeb. Už nyní zhruba třetina provozovatelů uvažuje o uzavření svých areálů až do konce sezóny. Další část provozovatelů žádá vládu, aby nejpozději 8. února rozhodla, kdy a za jakých podmínek se sjezdovky otevřou.

Uzavřením skiareálů vláda devastuje celý obor se všemi svými důsledky. Provozovatelé měli poslední řádné příjmy loni v únoru. Jsou bez peněz, nemají z čeho platit závazky, dochází k propouštění zaměstnanců a mnoho z nich tuto situaci ekonomicky nepřežije. To má už nyní negativní dopady na celé horské pohraniční regiony. Nastavené kompenzace dosahují pouze poloviny denních nákladů a bez tržeb nebudou k přežití stačit. Vyzýváme vládu, aby v dostatečném předstihu před koncem současného nouzového stavu jasně deklarovala, kdy a případně za jakých okolností bude lyžařským areálům provoz umožněn. Polovina února je totiž naprostá hranice, kdy spuštění skiareálů, byť už v omezeném rozsahu, dává smysl.

 

Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.