čt25042024

středa, 20 listopad 2019 00:00

Neopakovatelná atmosféra adventních trhů je tu, vydejte se za ní k našim sousedům!

První adventní neděle se kvapem blíží a my si už dnes můžeme v řadě českých měst vychutnávat pravou vánoční atmosféru. Někteří z nás se ale s vánočními trhy v naší vlasti nespokojí a pravidelně se vydávají za neopakovatelnou atmosférou do evropských metropolí.

Pokud jste tak ještě neučinila, neváhejte a zajeďte k našim blízkým sousedům – Vídeň, Berlín, Budapešť, Bratislava…Všechna tato města mají totiž co nabídnout!

Stále přemýšlíte, kam si v adventním čase pojedete zpříjemnit své volné sváteční chvilky? Pak neváhejte a vsaďte na některé z našich tipů, nebudete jistě litovat. Do všech těchto míst se navíc komfortně dostanete vlaky Českých drah, které v tyto dny nabízejí zlevněné jízdenky.

Kouzlo adventu a vánoční trh ve Vídni

Kdy: 15. 11. – 24. 12. 2019

Kde: Radniční náměstí (Rathausplatz)

Tu pravou vánoční atmosféru zcela jistě nasajete na nejznámějším vídeňském Radničním náměstí, které se každoročně proměňuje v pohádkovou krajinu. Na své si samozřejmě přijdou milovníci cukrovinek a teplých nápojů, které uvidíte na každém rohu. Najdete zde totiž bezmála 150 stánků, v nichž můžete mimo pochutin zakoupit taktéž i vánoční dárky. Nedaleko odsud na náměstí Marie Terezie se navíc nachází vánoční vesnička s více než 70 stánkaři, u nichž můžete ochutnat výtečný vídeňský punč. Zajisté vás také nadchnou rukodělné výrobky, které zde stánkaři každoročně nabízejí.

Nejpopulárnější evropské adventní trhy? Jednoznačně v Budapešti

Kdy: 27. 11. – 31. 12.2019

Kde: náměstí Vörösmarty

V Budapešti, jejíž adventní trhy na náměstí Vörösmarty se řadí mezi nejpopulárnější v Evropě, je možné zažít spoustu zábavy, čeká na vás totiž řada doprovodných programů, jako například tradiční vánoční koncerty, které si můžete zpříjemnit usrkáváním vynikajícího svařáku, či ochutnat tradiční maďarské pečivo Kürtös kalács či lángos. Vaše děti budou dozajista překvapeny loutkovým divadlem a gigantický adventním kalendářem, který se vyjímá na budově Gerbeaud. Zařádit si společně s nimi budete moci i na jednom z největších evropských městských kluzišť v Evropě, které na vás právě v Budapešti čeká.

Do Bratislavy za medovníkem

Kdy: 1. – 31. 12.2019

Kde: Hlavní, Františkánské a Hviezdoslavovo náměstí

Na vánočních trzích, které se u našich slovenských sousedů konají hned na třech místech, můžete koupit vynikající tradiční občerstvení – vedou například lokše, zelňačka, punč, grog a sladký medovník. Na své si přijdou všichni nadšenci ručně vyráběných předmětů od kovářů, hrnčířů či sklenářů. I letos pořadatelé připravili bohatý vánoční program, letos bude jeho součástí Mezinárodní festival vánoční a adventní hudby, na němž vystoupí sbory z celého světa.

Tradice v Berlíně

Kdy: 25.11. – 31.12. 2019

Kde: Gendarmenmarkt

Vánoční trhy v Berlíně mají mnohaletou tradici a své nezaměnitelné kouzlo. Ve městě se vždy koná 50 - 100 různých trhů. V letošním roce budou trhy na Gendarmenmarkt probíhat v termínu 25.11. - 31. 12. 2019. Po celém Berlíně je mnoho dalších trhů, které se konají od konce listopadu až do poloviny ledna 2020. Navštívit můžete také Zimní svět na Potsdamer Platz a užít si zde sáňkařskou dráhu, či si zabruslit na venkovním kluzišti s ochutnávkou vánočních dobrot. Tak směle do toho!