st17042024

čtvrtek, 18 červenec 2019 09:51

Na kole po Ústeckém kraji. Labskou stezkou z Hřensk

Pokud patříte mezi ty, kteří rádi poznávají krásy naší vlasti, přinášíme několik tipů na výlet v Ústeckém kraji. Následující tipy zajisté ocení nejvíce vášniví, ale i rekreační cyklisté.

Labskou stezkou z Hřenska

Historie Labské stezky sahá až do 80. let minulého století. Na realizaci však dlouho nebyly prostředky a první souvislý úsek byl vybudován až začátkem 90. let. Rychle se stal velmi populárním a od té doby se rozšiřuje po celé délce Labe. Pokud vyrazíte na cestu po Labské stezce v Ústeckém kraji, nabízí se několik zajímavých úseků, takže si na své přijdou jak cyklisté, které láká porce desítek kilometrů, stejně tak ti, kteří si na delší trasy netroufají a chtějí se pouze rekreačně projet. Můžete začít například v Hřensku, bráně CHKO Labské pískovce a také Českého Švýcarska, odkud se proti proudu dostanete do Dolního Žlebu a Děčína, dále pak do Ústí nad Labem, případně přes Velké Žernoseky, Lovosice až do Litoměřic.

Litoměřice

Královské město Litoměřice rozhodně stojí za návštěvu, navíc jsou zde na cyklisty velice dobře připraveni. „V rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) byl Evropskou unií financován projekt parkovacího zařízení pro kola v prostoru autobusového a vlakového nádraží. Tento automatický samoobslužný systém B+R umožňuje bezpečné uložení kola včetně příslušenství. Mohou jej tak využít cyklisté projíždějící po Labské stezce, stejně tak ti, kteří přijedou například vlakem a než se vydají na cyklovýlet, mohou si pěšky projít historické centrum města,“ říká Viktor Kruml, ředitel územního odboru IROP Centra pro regionální rozvoj.

Za vidění zde určitě stojí Mírové náměstí, které tvoří hlavní jádro města již od počátku první třetiny 13. století za vlády Přemysla Otakara I. Najdete zde také řadu zajímavostí jako například historické kašny nebo morový sloup. Vaší pozornosti by neměly ujít ani městské hradby a parkány dlouhé 1800 m nebo Dómský pahorek, který byl původně knížectvím a přemyslovským hradištěm, později byl přebudován na církevní areál. Nyní se zde nachází katedrála sv. Štěpána, biskupská rezidence, kapitulní konzistoř, nové probošství z r. 1886 a na jihu pak kanovnické domky z let 1674 a 1717. Historické jádro města Litoměřice je památkovou rezervací.

Račický kanál nebo Terezín

Cestou z Litoměřic můžete pokračovat po Labské stezce přes Roudnici nad Labem až do nedaleké pískovny mezi obcemi Račice, Dobříň a Předonín, která je položena z velké části na podloží, kudy v dávné minulosti teklo Labe. Původní koryto řeky bylo vyplněno štěrkopísky, které se zde v minulosti těžily. Následně byl v oblasti vybudován známý veslařský kanál a krásná jezera s bohatými volnočasovými aktivitami.

Druhou variantou je opustit v Litoměřicích cestu podél Labe a vydat se na jih do Terezína. Jedná se o malé pevnostní město pouze 2 km jihovýchodně od Litoměřic při řece Ohři nedaleko jejího soutoku s Labem. Město leží na obou stranách řeky, která je rozděluje na Malou a Hlavní pevnost Terezín. Jedná se o nikdy nepokořenou pevnost postavenou císařem Josefem II. k obraně vlasti a ke cti jeho

matky Marie Terezie. Terezín je městem se zapomenutými krásami a neobjevenou historií. Pevnost založená k obraně českých hranic od severu tvoří současně bránu do překrásného Českého středohoří. Za návštěvu stojí také Památník Terezín, který sloužil za druhé světové války jako věznice gestapa.

Také v této lokalitě pomohly českým občanům a cyklistům finance Evropské unie, kdy byl z jejích zdrojů financován projekt propojující páteřní cyklostezky podél řek Labe a Ohře s novou cyklotrasou a přívozem až k obcím Travčice a Křešice.

Labskou stezkou i mimo Ústecký kraj

Stezkou podél řeky Labe se můžete vydat i mimo Ústecký kraj také ve Středních Čechách, Pardubickým krajem a Královehradeckým krajem až do Krkonoš. Mnoho jejích úseků se hodí kromě cyklist